3.10.2006

Luettua

Viime aikoina (n.vuosi... ;) luettua:

Noel Mostert - Supership
* Kertoo supertankkereista, niiden tekniikasta sekä niiden aiheuttamista ympäristötuhoista ja -riskeistä. Kirja on ilmestynyt 70-luvulla, joten ympäristöasiat ovat hieman vanhentuneet. Kirja on kuitenkin mielenkiintoinen tankkerien teknologian ja "merimieskulttuurin" kuvaus.

Ernest Hemingway - The Old Man and the Sea
* Meri-teema jatkuu. Vanhan miehen taistelua mahtavasta kalasaaliista. Vähintään yhtä hyvä kuin novellista tehty elokuva, jonka olen joskus lapsena nähnyt.

Jari Tervo - Myyrä
* Osuva ja hauska kuvaus suomettumisen ajoista (luulisin, että on osuva...), joilloin "neuvostovastainen" oli pahin mahdollinen leima, jolla ihmistä voitiin lyödä. Rakenne on välillä hieman vaikeasti seurattava ja samankaltaiset nimet meinaa mennä sekaisin. Juoni kuitenkin tiivistyy loppua kohden.

George Orwell - Eläinten vallankumous ja 1984
* Kommunismiin pettynyt Orwell kirjoitti niin tulenarkaa tekstiä, että Britannian vasemmisto esti Eläinten Vallankumouksen ilmestymisen juuri ennen parlamenttivaaleja. Eläinten vallankumous on 1984:ää ehkä hilpeämpi, mutta vähintäänkin yhtä paljastava. Autoritäärinen yhteiskunta kääntyy hyvin englantilaiselle farmille, jossa vallan otettuaan eläimet vannovat täydellistä tasa-arvoa ja solidaarisuutta päätyen kommunismin kaltaiseen mini-yhteiskuntaan, jota siat johtavat. Iskulauseet, paraatit ja laulut kuulostavat äärettömän typeriltä ja naiivilta, paitsi jos niitä verrataan esim. Neuvostoliiton tai Pohjois-Korean vastaaviin. Kuuntelumusiikiksi voi suositella lämpimästi Pink Floydin Animals albumia.
1984 on vielä synkempi ja lohduttomampi. Iso Veli ja Puolue hallitsevat kaikkea ihmisen elämää historiasta ajatuksiin. Iso Veli on julisteissa esiintyvät tummaviiksinen hahmo, jonka en aluksi uskonut olevan suora viittaus Staliniin. Mutta kirjassa viittataan myös kaikkialle levittäytyvään kaalikeiton hajuun, mikä tuo väistämättä mieleen ajatuksen, että Orwell ei edes yrittänyt peitelllä kuvaavansa aikansa Neuvostoliittoa, tai sitä, mihin sellainen järjestelmä voisi johtaa.

No comments: