8.20.2004

Toivottavasti ei tule haasteita

Toivottavasti ei tule haasteita, Sarasvuo ei nimittäin pidä siitä, että joku kyseenalaistaa hänen oppejaan.
http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/arkisto/162000/perus/pvsarasv.htm

8.13.2004

Näin puhui Mäki-Kulmala

"Analyze the compromise,
Career is why I think or say the things I do."
- Devin Townsend, Random Analysis

Muutama mielenkiintoinen huomio, jotka on esitelty Heikki Mäki-Kulmalan teoksessa Näin puhui Sarasvuo. Kirjassa käsitellään Sarasvuon ja muiden "valmentajien" oppeja vertaamalla (huom! ei välttämättä rinnastamalla) niitä skientologiaan, hypnoosiin, fasismiin ja henkiparannusoppeihin yms.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille Sisäisille Loosereille.

Seuraava teksti ei ole referaatti, vaan oma tulkintani Mäki-Kulmalan kirjasta. Osittain tieteelliseltä haiskahtava viittauskäytäntö on pelkkää retoriikkaa.
Aihe on taas ajankohtainen.


IMAGIAA

Sarasvuon (kuten Trinen ja Tracynkin) mukaan maailmassa vallitsee laki, jonka mukaan kuvittelemalla ja esittämällä itsesi menestyjänä sinusta tulee menestyjä.
(Hieman ristiriitainen väite löytyy Trainers' housen kotisivuilta : "Olet vain sitä mitä teet, et mitä sanot tekeväsi." )

- Kyse on alkeellisesta jäljittelymagiasta. Esittämällä sadetanssi saadaan aikaan sadetta. Esittämällä menestystä saadaan aikaan menestystä.

Sarasvuon opeissa piilee myös eräänlainen salaseura-ajattelu. Hänen mukaansa tulevaisuutta on entistä vaikeampi ennustaa, sillä muutos kiihtyy jatkuvasti. Silti muutokseen pitäisi heittäytyä täysin hangoittelematta, jotta pääsee rahastamaan uusilla trendeillä ja "kuumilla jutuilla". Nämä uudet tuulet voi aavistella, kunhan liittyy Sarasvuon sisäpiiriin, "rotuun, joka pelastaa tämän maan".


KERTOMUSTEN TALOUS (määritelmä löytyy mtv3-sivuilta)

Sarasvuo kertoilee ihmisistä, joista on tullut yliluonnollisen (maagisen?) älykäs hänen oppejaan seuratessa. Sarasvuo on myös löytänyt vastauksen tietoyhteiskunnan informaatio tulvan hallintaan. (Sisäinen sankari) Vastaus löytyy Sarasvuon itse kehittelemästä transformaatiolukemisesta, jonka avulla lukija voi omaksua hetkessä suurien ajattelijoiden vuosikymmenten työn. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että antaa tekstin vaikuttaa itseensä niin, että saa ajattelijan kyvyn ja tavan nähdä. (Mikäs sen parempaa omia oppejaan innokkaasti markkinoivalle kaupparatsulle!)
Kriittisyys ei tähänkään Sarasvuon opinkohtaan kuulu. Ristiriitaista on, että toisaalta Sarasvuo kehottaa lukemaan itsestäänselvyyksiä (omia oppejaan) niin kauan, että "valo tulvii silmistä ja voima täyttää jäsenet". Mitä seuraavaksi, taivaan sotajoukot tulee Sarasvuon taakse?

"Jos taitopohjainen koulutus muuttaisi oikeasti asioita, yritykset ja niiden työntekijät olisivat aivan eri kuosissa." sanoo Trainer's house. Huomiotaloudessa tai huomiotalouden aikaisessa koulutuksessa taidot eivät ole tärkeitä, sillä ne ovat vanhentuneita jo niitä opetettaessa.
Sarasvuon mukaan sydänkirurgin työkin on "muuttunut yhä enemmän ihmissuhdeammatiksi: tapaamiset, kokoukset ja erilainen suhdetoiminta vei Sarasvuon mukaan jo kahdeksankymmentäviisi prosenttia ajasta ja energiasta." (Mäki-Kulmala, 2002.)
Onhan se järjetöntä, että kirurgit kuluttavat suuren osan opiskelustaan istumassa luennoilla, joissa käsitellään anatomiaa yms. jos vain 15% työstä on itse leikkausta. Siksipä ehdotankin, että 85% opiskeluista pyhitettäisiin Sarasvuon tarjoamalle koulutukselle.

Sarasvuon huomiotalouden ytimenä onkin futuuri, myydään odotuksia, tarinoita siitä mitä sinusta/firmastasi voi tulla, ei itse osaamista. Sehän on vanhanaikaista!


Sarasvuon oppi-isät
Mäki-Kulmala tekee mielenkiintoisia vertailuja Sarasvuon ja seuraavien herrojen/rouvien välillä ja löytää aika paljon yhtäläisyyksiä näiden valmentajien, skientologien, henkiparantajien ja mesmeristien opeista.

Brian Tracy
Ralph Waldo Trine
Phineas Quimby
Mary Baker Eddy
Henry Wood
Frank Robinson
Alfred Korzybski
Lafayette Ronald Hubbard
Dale Carnegie
jne.

Paremmin aiheeseen tutustut Mäki-Kulmalan kirjan lukemalla tai (ehkäpä) The Witch Doctors: Making Sense of the Management Gurus, by: John Micklethwait, Adrian Wooldridge. (En ole itse lukenut, ainakaan vielä)


Lannistajat

Kuten muutkin spiritualistit ja "mielen kontrolliin pyrkivät lahkot", Sarasvuo pitää epäilystä synneistä suurimpana.
Epäilevät ihmiset ovat "lannistajia", jotka myrkyttävät koko yhteiskunnan epäilemällä (Sarasvuota). Käyttäessään voimiaan epäilemiseen heistä tulee heikkoja, mutta kuitenkin äärettömän vaarallisia. Heikkoudessaankin he ovat siis pelottavan voimakkaita vastustajia sisäisille sankareille.

Mäki-Kulmala käyttää vertailussaan kehikkona Robert Jay Liftonin aivopesua käsittelevää teosta, Thought Reform and the Psychology of Totalism.


Tyypillistä tällaisille liikkeille on:

MUSTAVALKOINEN MAAILMANKUVA
- hyvä/paha, sisäinen sankari/lannistaja; ei välimuotoja


1. ELINYMPÄRISTÖN KONTROLLI
- Mäki-Kulmala myöntää, ettei Sarasvuolla ole tähän yhtä hyviä mahdollisuuksia kuin esimerkiksi kiinalaisten kommunistien uudelleenkasvatusleireillä. Mutta yritys on hyvä, kun Sarasvuo kehottaa kuulijoitaan ottamaan etäisyyttä entiseen elämäänsä ja tuttaviinsa.

2. MYSTINEN MANIPULAATIO
- uskotellaan, että kuulijalla/lukijalla on mahdollisuus kuulua "valittuihin", jotka pääsevät Taivasten valtakuntaan tai kuuluvat rotuun, jotka pelastavat tämän maan.

3. KOROSTUNUT PUHTAUS
- mielen ja kehon puhtaus. Sarasvuon lupaa, että pitämällä mielen ja ruumiin puhtaana jättämällä epäilyksen, juomalla vettä ja ottamalla peräruiskeita (ettei paska nouse päähän), sairaus ja väsymys eivät koske sinua.

4. TUNNUSTAMISEN KULTTI
- Sarasvuolla tämä tarkoittaa lähinnä tarkkaa kirjanpitoa edistyksestä ja taantumisesta. Vrt. verkostomarkkinointi, jonka yksi guruista Sarasvuo on.

5. PERSOONAN ITSEISARVON KIELTÄMINEN
- olennaista ei ole se mitä olet, vaan se mihin olet pyrkimässä. Ja se, mihin olet pyrkimässä, tulee matkia menestyneiltä ihmisiltä.

6. "PYHÄ TIEDE"
- pyhillä tieteillä on aina oma sanastonsa (huomiotalous, transformaatiolukeminen), joka usein on varsin hämärä.
Mäki-Kulmala kirjoittaa, "Pyhä tiede on myös äärimmäisen epämääräistä ja hämärää; se tuntuu sanovan jotain, mikä lähemmässä tarkastelussa murenee aina käsiin. Luin Sarasvuolle eräässä yleisötilaisuudessa - - Sisäisestä sankarista sen kohdan, jonka mukaan eräästä hänen valmennettavastaan olisi tullut >>yliluonnollisen älykäs>>. Totesin vielä, ettei tällaisiin tarinoihin voi suhtautua vakavasti ja että tuollaisten lupausten antaminen on vastuutonta. Tähän Sarasvuo totesi, ettei kirjan kyseistä kohtaa pitänytkään ottaa kirjaimellisesti, >>koska se oli sarkasmi>>."
Jos vertaa uskontoon, ja minä vertaan, niin kyllähän aikoinaan Raamatun luomiskertomustakin pidettiin faktana, mutta pikkuhiljaa tästä näkemyksestä on jouduttu myöntymään siihen, että se on kuvainnollinen kertomus.
- kaikki pyhän tieteen arvostelu on kiellettyä, se on "lannistuskultuuria", kielteistä ajattelua.

Narsismi
- lue kirja, en osaa tätä muutamaan lauseeseen tiivistää


Hurmos ja liike

Ehkä yksi Mäki-Kulmalan mielenkiintoisimmista havainnoista on verrata Sarasvuon oppeja fasistisiin oppeihin.

- Jatkuva iskulausryöpytys. "[F]asistiset liikkeet lunastivat suuret lupauksensa esittämällä jatkuvasti uusia, entistä huikeampi visioita. Näin liike jatkui ja jatkuessaan kiihtyi." (Mäki-Kulmala, 2002.)
Kuulostaako tutulta? ("Olennaisinta ei ole se, missä olet nyt. Olennaisinta on se, mihin suuntaan olet menossa.")

- "Sacrificum intellectus, järjen uhraaminen". Luovu kaikesta negaativisesta (kriittisestä?) ajattelusta!

- Eräänlainen rotuajattelu:
*sankarirotu pelastaa maan
- ei varmaan kaipaa esimerkkejä...

*lannistajat, heikot mutta kuitenkin suunnattoman tuhovoimaiset suolistoloiset
- vrt. juutalaiset Hitlerin Saksassa. Epäkelvot, ali-ihmiset, loiset, heikompi rotu. Mutta kuitenkin uhka koko mahtavalle Saksalle ja sen ylivoimaiselle arjalaiselle rodulle!

MÄKI-KULMALA KUITENKIN HUOMAUTTAA, ETTÄ "EDELLÄ MAINITUT SEIKATKAAN EIVÄT TOKI OIKEUTA PITÄMÄÄN SARASVUON NÄKEMYKSIÄ FASISTISINA."


Että semmosta... Tässä eräs totuus Sarasvuon totuuden rinnalle.

Luen miellelläni kommentteja aiheesta.

8.12.2004

Informaatioyhteiskunta ja verkostoituva Suomi

Netistä on löydetty selviä todisteita verkostoitumisen eduista oppimiselle ja kulttuuriperinnön karttumisesta jatkuvasti kiihtyvällä nopeudella. Todisteena seuraava keskustelu, joka on siepattu netin äärettömästä bitti-virrasta:

A to B: Hauska veto on myös, kun näkee, että kaveri on mennyt just koppiin (vessaan), mennä kuselle ja lähtiessä sammuttaa valot ;)

B to A: Tämä on erityisen hauskaa, jos tyyppi on kusella. Siinä kun pöntön missaamisen mahdollisuus on suurempi. Vaikka ois saanut jo hyvän sihdin, valojen sammuessa epävarmuus saa hakemaan parempaa, ja kohtahan se on kengillä. Kyllä siinä sitten nauru maittaa!

A to B: Tuossa voi kyllä suunnistaa kuuloaistilla: kun lotina heikkenee, takaisin sinne mistä oli tulossa ;)

B to A: Mutta yliohjaamisen tai -korjaamisen vaara on olemassa. Varsinkin kun ohjausliikkeiden vaikutus tulee aina pienellä viiveellä.

Hypoteeseja heitellään ilmaan, niitä puolustetaan ja vastustetaan! Pienin harppauksin lähestytään ihmiskunnan tiedon äärirajoja; fysiikan, kemian ja psykologian rajamaita. Jos keskustelu jatkuu, voi syntyä uusi tieteellinen synteesi, paradigma, joka hallitsee vessakäyttäytymisen tutkimusta ja selittämistä kylmän viileällä fysiikallaan unohtamatta psykologiaa, joka tuo keskusteluun ihmisen, ryhmässä toimivan tuntevan yksilön.
Vain tällainen innovatiivinen keskustelu voi johtaa kehitykseen, joka on aikoinaan tehnyt Suomesta maailman parhaiten toimivien vessojen maan. Mutta vielä on insinööreillä ja arkkitehdeilla tekemistä. Vai mihinkäs se valokatkaisin pitäisikään sijoittaa?

Sille, joka joutuu näiden tyyppien lapsellisen pilan kohteeksi, voisi huikata lohdutukseksi "Kaikki kasvu tapahtuu epämukavuusalueella". (Trainers' House)
Joten pidä siitä vain lujasti kiinni!

8.11.2004

Terve!

Päätin minäkin vaihtaa vieraskirjan/tajunnanvirtaosaston tähän blogger-muotoon. Edellinen kun meinasi täyttyä viesteistä.

"Elämme muuttuneessa yhteiskunnassa." (Scheißevuo, 2004.) Huomiotalouden ja globalisaation vaatimuksista huolimatta aion kirjoitella tänne suomeksi, vaikka kotisivuni ovatkin muodostuneet henkireiäksi kosmopoliiteille ympäri maailman.